کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
بیش‌فعالی تا چه سنی ادامه دارد؟بیش فعالی

بیش‌فعالی تا چه سنی ادامه دارد؟

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۲۲ مهر ۱۴۰۲

اختلال کمبود توجه و بیش‌فعالی اختلالی است که باعث می‌شود کودک در کنترل رفتارهای خود دچار مشکل شود. این اختلال از شایع‌ترین اختلالات روانپزشکی در کودکان می‌باشد. تشخیص زودهنگام این بیماری در کودکی به درمان آن کمک قابل‌توجهی می‌کند. اما سؤال اینجاست که آیا اختلال نقص توجه و بیش فعالی تا بزرگسالی ادامه می‌یابد یا با افزایش سن درمان می‌شود؟ برای یافتن جواب این سؤال، این مطلب را بخوانید.

 

تغییر علائم بیش‌فعالی با افزایش سن

علائم اختلال کمبود توجه و بیش‌فعالی معمولاً از بین نمی‌روند. زمانی تصور می‌شد رشد و بلوغ کودکان باعث از بین رفتن علائم این بیماری می‌شوند. اما اکنون می‌دانیم که علائم این اختلال می‌توانند تا نوجوانی یا سنین بالاتر ادامه پیدا کنند. بنابراین کودک مبتلا به بیش‌فعالی، به بزرگسال مبتلا به بیش‌فعالی تبدیل می‌شود.

 

تغییر علائم بیش‌فعالی با افزایش سن

 

اگرچه اختلال نقص توجه و بیش‌فعالی ماهیت مزمنی دارد، اما علائم آن ممکن است در طول زندگی فرد به روش‌های متفاوتی ظاهر شوند. حتی با افزایش سن کاهش یابند. به‌عنوان مثال بیش‌فعالی و بی‌قراری با افزایش سن کاهش می‌یابند.

تحقیقات نشان می‌دهند با وجودی که علائم اختلال بیش‌فعالی با افزایش سن تغییر می‌کنند، اما افرادی که در دوران کودکی بیش‌فعال بودند در بزرگسالی نیز تحت تأثیر این بیماری قرار دارند. بااین‌حال، هنوز آمار دقیقی درخصوص تعداد افرادی که علائم بیماری را در بزرگسالی نشان می‌دهند، وجود ندارد.

برای بررسی تأثیر افزایش سن بر بیش‌فعالی، مطالعه‌ای بر روی بزرگسالانی که در کودکی بیش‌فعال بودند، انجام شد. اطلاعات زیر از نتایج این مطالعه به دست آمده‌اند:

  • 29 درصد از افرادی که در دوران کودکی مبتلا به بیش‌فعالی بودند، علائم این اختلال را در بزرگسالی نشان دادند.
  • 81 درصد از افراد مبتلا به بیش‌فعالی در بزرگسالی، حداقل یک بیماری روانپزشکی دیگر نیز داشتند.
  • اختلالات رایج در بزرگسالی شامل اختلالات مصرف مواد، اضطراب و افسردگی می‌باشند.

از بین تمام شرکت‌کنندگان در مطالعه، تنها 37.5 درصد در بزرگسالی فاقد علائم یا پیامدهای منفی بودند.

مطالعه دیگری نشان داد 60 درصد از کودکان مبتلا به اختلال کمبود توجه و بیش‌فعالی در بزرگسالی علائم این اختلال را نشان دادند و 41 درصد علائمی داشتند که باعث ایجاد اختلال می‌شدند.

طبق تحقیقات، بیش‌فعالی در 20 تا 30 درصد از افراد مبتلا به این اختلال از بین نمی‌رود. همچنین براساس نتایج به دست آمده،‌ نیمی از بزرگسالان مبتلا به بیش‌فعالی، علائمی با شدت کمتر را تجربه می‌کنند. 

 

تشخیص اختلال کمبود توجه و بیش‌فعالی در سنین بالاتر

علائم بیش‌فعالی در بسیاری از افراد مبتلا به این اختلال تا سنین نوجوانی یا بزرگسالی تشخیص داده نمی‌شوند. این مسئله به‌ویژه درمورد کسانی که علائم بی‌توجهی دارند صدق می‌کند؛ زیرا این افراد نسبت به کسانی که علائم تکانشی/بیش‌فعالی دارند آسیب کمتری ایجاد می‌کنند.

علائم بی‌توجهی در دختران و زنان بیشتر دیده می‌شوند و به همین دلیل بیماری آن‌ها دیرتر تشخیص داده می‌شود. علاوه بر این دختران از راهبردهای مقابله‌ای برای پنهان کردن علائم خود استفاده می‌کنند. 

اگرچه کودکان ممکن است بتوانند با موفقیت علائم را مدیریت کنند، اما در سنین نوجوانی و بزرگسالی به توجه مداوم، برنامه‌ریزی، سازمان‌دهی و خودمدیریتی نیاز دارند که این امر مقابله با اختلال نقص توجه و بیش‌فعالی را برای آن‌ها دشوار می‌کند.

 

نوجوانان مبتلا به بیش‌فعالی

نوجوانان مبتلا به بیش‌فعالی درمان‌نشده، ابزار و منابع کمی برای مدیریت علائم خود دارند. درنتیجه، آن‌ها نسبت به همسالان معمولی خود برای انجام فعالیت‌های فوق‌برنامه با مشکل مواجه می‌شوند.

نوجوانان مبتلا به بیش‌فعالی مانند سایر نوجوانان نیز کم‌کم مستقل می‌شوند اما به‌خاطر اختلال بیش‌فعالی درگیر رفتارهای پرخطر می‌شوند.

نوجوانان مبتلا به بیش‌فعالی درمان‌نشده بیشتر درگیر تصادفات رانندگی، عدم موفقیت در مدرسه/کار، مشکل در روابط و حتی سوءمصرف مواد می‌شوند.

 

بزرگسالان مبتلا به بیش‌فعالی

محققان دریافته‌اند حتی زمانی که فرد مبتلا به بیش‌فعالی،‌ معیارهای تشخیصی این بیماری را نشان ندهد، تفاوت‌های ساختاری در مغز او وجود دارند و این تفاوت‌ها تا بزرگسالی ادامه می‌یابند.

چنین یافته‌هایی نشان می‌دهند با وجود کاهش علائم اختلال کمبود توجه و بیش‌فعالی با افزایش سن، همچنان فرد مبتلا به بیش‌فعالی تفاوت‌های عصبی مختلفی را تجربه می‌کند که می‌توانند به طرق مختلف بر رفتار او تأثیر بگذارند.

 

بزرگسالان مبتلا به بیش‌فعالی

 

علائمی که در بزرگسالی بروز می‌کنند عبارت‌اند از:

  • بی‌نظمی
  • تصمیم‌گیری تکانشی
  • بی‌قراری درونی
  • عدم توجه
  • به تعویق انداختن کارها

 حتما بخوانید: بیش فعالی درمان نشده در بزرگسالان

آیا اختلال کمبود توجه و بیش‌فعالی با افزایش سن بدتر می‌شود؟

علائم ممکن است در بزرگسالی متفاوت باشند، اما معمولاً با افزایش سن بدتر نمی‌شوند. بزرگسالان نیز معمولاً مهارت‌ها و منابع بیشتری برای مدیریت علائم خود با افزایش سن دارند.

 

خدمات کلینیک توانبخشی رسش

کلینیک توانبخشی رسش یکی از کلینیک‌های معتبر درزمینه درمان مشکلات توانبخشی می‌باشد. این مجموعه با کمک پزشکان متخصص و باتجربه و با استفاده از روش‌های توانبخشی مختلف ازجمله گفتاردرمانی،‌ کاردرمانی و ... به درمان بیماری‌های فرزند شما می‌پردازد. بنابراین اگر فرزند شما مبتلا به بیش‌فعالی است، باید هر چه زودتر به فکر درمان و کنترل علائم او باشید. پس به مرکز ما مراجعه کنید و از خدمات ما بهره‌مند شوید.

 

منابع:

verywellmind.com

medicalnewstoday.com


سوال خود را از ما بپرسید