کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
درمان بیش فعالی و نقص توجه (ADHD)بیش فعالی

درمان بیش فعالی و نقص توجه (ADHD)

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۰۹ دی ۱۳۹۹

مقدمه

اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) نوعی اختلال است که بر مغز و رفتار تأثیر می گذارد. هیچ درمانی برای ADHD شناخته نشده است ، اما چندین گزینه می تواند به کودک شما کمک کنند و علائم آنها را مدیریت کند.

درمان ها از مداخلات رفتاری گرفته تا تجویز دارو متنوع است. در بسیاری از موارد ، دارو به تنهایی یک درمان موثر برای ADHD است. با این حال ، موسسه ملی بهداشت روان امریکا پیشنهاد می کند که استفاده از گزینه های دیگر نیز مهم است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد گزینه های موجود برای درمان ADHD ، ادامه این مطلب را بخوانید.

داروهای محرک و غیر محرک

دارو اغلب بخش مهمی از درمان کودک مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی است. با این حال ، تصمیم گیری به عنوان والدین می تواند یک تصمیم دشوار باشد.

برای انجام بهترین انتخاب ، شما و پزشک کودک باید با هم هم فکری کنید تا تصمیم بگیرید که آیا دارو گزینه خوبی است یا خیر. در این صورت ، از پزشک بپرسید که آیا فرزند شما در ساعات مدرسه ، عصرها و یا آخر هفته نیز به دارو نیاز دارد یا خیر. شما و پزشک همچنین باید تعیین کنید که چه نوع دارویی ممکن است برای او بهتر باشد. دو نوع اصلی داروهای ADHD محرک و غیر محرک هستند.

حتما مطالعه کنید: تاثیر قرص آریپیپرازول 5 بر بیش‌فعالی

 

محرک های سیستم عصبی مرکزی

محرک های سیستم عصبی مرکزی (CNS) متداول ترین داروهای ADHD هستند. این داروها با افزایش مقادیر شیمیایی درمغز به نام دوپامین و نوراپی نفرین کار می کنند. اثر این دارو بهبود توجه کودک شما و کمک به او در تمرکز بهتر می باشد.

محرک های رایج CNS که برای درمان ADHD مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از:

  • محرک های مبتنی بر آمفتامین (Adderall, Dexedrine, Dextrostat)
  • دکسترومت آمفتامین (Desoxyn)
  • دکسترومتیل فنیدیت (Focalin)
  • متیل فنیدیت (Concerta, Daytrana, Metadate, Ritalin)

داروهای غیر محرک

هنگامی که داروهای محرک اثر نکنند یا عوارض جانبی ایجاد کنند که کودک به سختی می تواند آنها را تحمل کند ، پزشک کودک شما تجویز داروهای غیر محرک را در نظر می گیرد.

برخی از داروهای غیر محرک با افزایش سطح نوراپی نفرین در مغز کودک شما تاثیر می گذارند. تصور می شود نوراپی نفرین به توجه و حافظه کمک می کند. درمان های غیر محرک عبارتند از:

  • اتوموکستین (Strattera)
  • داروهای ضد افسردگی مانند نورتریپتیلین (Pamelor)

سایر داروهای غیر محرک نیز می توانند به ADHD کمک کنند. اینکه چگونه این داروها به ADHD کمک می کنند کاملاً مشخص نیست ، اما شواهدی وجود دارد که نشان می دهد آنها به مواد شیمیایی خاصی کمک می کنند تا در بخشی از مغز که به توجه و حافظه مربوط است، بهتر عمل کنند. سایر داروهای غیر محرک عبارتند از:

  • گوانفاسین (Intuniv)
  • کلونیدین (Kapvay)

حتما مطالعه کنید : داروی تایید شده جدید ADHD برای کودکان و مزایای آن

عوارض جانبی محرک ها و غیر محرک ها

عوارض جانبی شایع داروهای محرک و غیر محرک تقریباً مشابه هستند ، گرچه در محرک ها قوی تر هستند. این عوارض جانبی می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • سردرد
  • مشکل خواب
  • ناراحتی معده
  • عصبی بودن
  • کج خلقی
  • کاهش وزن
  • دهان خشک

عوارض جانبی جدی تر این نوع داروها نادرتر می باشند. برای محرک ها ، عوارض جانبی جدی در کودکان می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • توهم (دیدن یا شنیدن چیزهایی که در آنجا نیست)
  • افزایش فشار خون
  • واکنش آلرژیک
  • افکار یا اقدام به خودکشی

برای داروهای غیر محرک ، عوارض جانبی جدی در کودکان می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • تشنج
  • افکار یا اقدام خودکشی

اقدامات درمانی در ADHD

چندین گزینه درمانی می تواند به کودکان مبتلا به بیش فعالی کمک کند. با پزشک خود صحبت کنید که آیا انتخاب یک یا چند گزینه از این موارد برای کودک شما انتخاب خوبی است یا خیر.

روان درمانی

روان درمانی می تواند برای کودک شما در بیان احساسات خود در مقابله با ADHD مفید باشد. ADHD می تواند ارتباط کودک شما را با همسالان و افراد مسئول دچار مشکل کند. روان درمانی می تواند به کودکان کمک کند تا این روابط را بهتر کنترل کنند.

روان درمانی

در روان درمانی ، ممکن است کودک بتواند الگوهای رفتاری خود را کشف کند و بیاموزد که چگونه در آینده گزینه های خوبی انتخاب کند. و خانواده درمانی می تواند یک روش عالی برای کمک به چگونه عمل کردن در برابر رفتارهای آزاردهنده باشد.

حتما مطالعه کنید : همه چیز در مورد گفتار درمانی کودکان بیش فعال

رفتار درمانی

هدف از رفتار درمانی (BT) این است که به کودک بیاموزید که چگونه رفتارهای خود را بررسی کند و آنها را به رفتارهای مناسب را تغییر دهد. شما و فرزندتان ، و شاید معلم کودک او ، با هم همکاری خواهید کرد و استراتژی هایی برای نحوه رفتار کودک در پاسخ به موقعیت های خاص طراحی خواهید کرد. این استراتژی ها اغلب شامل نوعی بازخورد مستقیم برای کمک به کودک در یادگیری رفتارهای مناسب است. به عنوان مثال ، می توان برای پاداش دادن به رفتارهای مثبت ، یک سیستم پاداش دهی در نظر گرفت.

آموزش مهارتهای اجتماعی

اگر كودك مشکلات جدی در برخورد با محیط های اجتماعی نشان دهد ، آموزش مهارت های اجتماعی گاهی می تواند مفید باشد. همانند رفتار درمانی ، هدف از آموزش مهارتهای اجتماعی ، آموزش رفتارهای جدید و مناسب تر به کودک است. این کار به کودک مبتلا به ADHD کمک می کند با دیگران بهتر کار و بازی کند. یک درمانگر ممکن است سعی کند رفتارهایی از قبیل موارد زیر را به کودک آموزش دهد:

  • منتظر ماندن تا رسیدن نوبت
  • به اشتراک گذاشتن اسباب بازی ها
  • درخواست کمک
  • نحوه برخورد با تحقیر و اذیت

گروه های حمایتی

گروه های حمایتی برای کمک به والدین کودکان مبتلا به ADHD در برقراری ارتباط با دیگر افرادی که ممکن است تجربیات و نگرانی های مشابهی داشته باشند عالی هستند. گروه های حمایتی معمولاً به طور منظم برای ایجاد روابط و شبکه های حمایتی ملاقات می کنند دانستن اینکه شما در مقابله با ADHD تنها نیستید ، می تواند بار سنگینی را از دوش والدین بردارد.

گروه های حمایتی همچنین می توانند منبع خوبی برای ایده ها و راهکارهای مقابله با ADHD فرزند شما باشند ، به خصوص اگر کودک شما اخیراً تشخیص داده شده باشد. از پزشک خود بخواهید که چگونه گروه های حمایتی را در منطقه خود پیدا کنید.

آموزش مهارت های فرزندپروری به والدین

آموزش مهارت های تربیتی ، به شما ابزار و تکنیک هایی برای درک و مدیریت رفتارهای فرزندتان می دهد. برخی از این تکنیک ها ممکن است شامل موارد زیر باشند:

پاداش فوری: سعی کنید از سیستم نقطه ای یا سایر روش های پاداش فوری برای رفتار یا کار خوب استفاده کنید.

مهلت زمانی: هنگامی که کودک بیش از حد بی نظم بود یا از کنترل خارج شد ، از مهلت زمانی استفاده کنید. برای برخی از کودکان ، بیرون آمدن از یک وضعیت استرس زا یا بیش از حد تحریک کننده می تواند به آنها کمک کند تا یاد بگیرند که دفعه بعدی که یک وضعیت مشابه پیش آمد ، چگونه واکنش مناسب تری نشان دهند.

با هم بودن: هر هفته زمانی را در نظر بگیرید تا یک فعالیت لذت بخش یا آرامش بخش با هم تجربه کنید. در این زمان با هم بودن ، می توانید به دنبال فرصت هایی باشید تا به آنچه فرزندتان بخوبی انجام می دهد اشاره کرده و از نقاط قوت و توانایی های آنها تعریف کنید.

تلاش برای موفقیت: شرایط را به گونه ای برنامه ریزی کنید که به کودک شما اجازه کسب موفقیت دهد. به عنوان مثال ، ممکن است به آنها اجازه دهید همزمان فقط یک یا دو همبازی داشته باشند تا بیش از حد تحریک نشوند.

مدیریت استرس: برای کمک به مدیریت استرس از روش هایی مانند مدیتیشن ، تکنیک های آرام سازی و ورزش استفاده کنید.

حتما بخوانید: بیش فعالی تا چه سنی ادامه دارد.

 

مداخلات رفتاری برای خانه و مدرسه

یکی از بزرگترین نگرانی های والدین کودکان مبتلا به ADHD ، موفقیت فرزندشان در مدرسه است. بسیاری از این موفقیت ها به برنامه ریزی آنها بستگی دارد. منظم بودن مهارتی است که بسیاری از کودکان مبتلا به ADHD با آن دست و پنجه نرم می کنند. مراحل ساده ای مانند موارد زیر می تواند کمک بزرگی باشد.

یک برنامه درست کنید

هر روز یک برنامه معمول را تنظیم کنید. سعی کنید مطمئن شوید که بیدار شدن ، خوابیدن ، مشق شب و حتی بازی در زمانهای ثابت انجام می شود. برنامه را در یک مکان قابل مشاهده قرار دهید. اگر باید تغییری ایجاد شود ، آن را تا حد ممکن پیشاپیش انجام دهید.

وسایل روزمره را مرتب کنید

مطمئن شوید که لباس ، کوله پشتی ، وسایل مدرسه و وسایل بازی همگی دارای فضای مشخص و علامت دار شده هستند.

برای مشق شب و تکالیف او برنامه ریزی کنید

بر اهمیت نوشتن تکالیف خانه و به خانه آوردن هر آنچه برای انجام تکالیف لازم است، تأکید کنید.

در مورد امکان استفاده از کامپیوتر در کلاس سوال کنید

برای برخی از کودکان مبتلا به ADHD ، دست خط یکی دیگر از موانع موفقیت است. در صورت لزوم ، ببینید آیا معلم آنها اجازه استفاده از رایانه در کلاس را می دهد یا خیر.

از تشویق های مثبت استفاده کنید

کودکان مبتلا به ADHD اغلب از سوی افراد مسئول مورد انتقاد قرار می گیرند. سپس آنها انتظار این انتقاد ها را می کشند. اگر آنها فقط بازخورد منفی بگیرند بدون اینکه هرگز چیزهای مثبتی درباره خودشان بشنوند ، فکر می کنند که انسان بدی هستند.

برای تقویت عزت نفس کودک و تشویق رفتار مناسب ، از تشویق های مثبت استفاده کنید. اگر فرزند شما از این قوانین پیروی می کند و رفتار خوبی دارد ، پاداش های کوچکی به او بدهید و او را ستایش کنید. این کار به آنها اجازه می دهد تا بدانند شما چه رفتاری را ترجیح می دهید ، ضمن اینکه به آنها می فهماند که می توانند خوب باشند.

با دکتر خود صحبت کنید

درمان موثر برای ADHD کودک اغلب شامل چندین روش است. این موارد می تواند شامل دارو و یک یا چند نوع درمان و همچنین اقدامات رفتاری باشد که می توانید به عنوان والدین در عمل انجام دهید. دریافت درمان مناسب می تواند به کودک شما کمک کند علائم ADHD خود را مدیریت کرده و احساس بهتری نسبت به خود داشته باشد.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد اینکه چه درمانی ممکن است برای کودک شما بهتر باشد ، با پزشک کودک خود صحبت کنید. برخی از سوالات شما ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • آیا دارو ، درمان یا هر دو به کودک من کمک می کنند؟
  • داروی محرک یا داروی غیر محرک، کدام را برای فرزند من توصیه می کنید؟
  • برای چه عوارضی از دارو باید حساس باشم؟

برای دریافت مشاوره رایگان درخصوص درمان و مراقبت از بیمار اختلال نقص توجه و بیش فعالی و رزرو وقت می توانید با شماره های 09362020364، 02166013282 و یا شماره واتساپ 09364904632 تماس حاصل فرمایید‌. کلینیک رسش همیشه درکنار شما و پاسخگوی شما هستیم.


سوال خود را از ما بپرسید