کلینیک جامع توانبخشی رسش
هایپراکتیویتی (Hyperactivity) - نوعی اختلال نقص توجه و بیش فعالی
هایپراکتیویتی (Hyperactivity) - نوعی اختلال نقص توجه و بیش فعالی ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
کافئین و درمان بیش فعالی (ADHD)بیش فعالی

کافئین و درمان بیش فعالی (ADHD)

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۲۳ فروردین ۱۴۰۰

متداول ترین روش درمانی برای اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD)، محرک درمانی است. این داروها می توانند تمرکز و توجه را بهبود بخشند و به کنترل رفتارهای تکانشی کمک کنند.

پرکاربردترین محرک و محبوب ترین داروی جهان ، کافئین است. این ماده در قهوه ، چای ، شکلات ، نوشابه و سایر غذاها وجود دارد.

در چند مطالعه چگونگی تأثیر کافئین بر علائم ADHD بررسی شده است ، اما نتایج آنها متفاوت بوده است. با اینکه کافئین یک ماده محرک است ، اما به طور کلی به عنوان درمانی برای ADHD توصیه نمی شود زیرا اثبات نشده است که به اندازه داروهای تجویز شده موثر باشد.

چگونه عمل می کند

محرک ها ، از جمله کافئین ، مقدار مواد شیمیایی خاصی را که مغز شما برای ارسال سیگنال از آنها استفاده می کند ، بالا می برند. یکی از این موارد دوپامین است که با لذت ، توجه و حرکت مرتبط است.

هنگامی که ADHD داشته باشید ، پزشکان اغلب محرکهایی را برای کمک به شما در احساس آرامش و تمرکز بیشتر تجویز می کنند. برخی از محققان معتقدند از آنجا که مطالعات نشان می دهند کافئین موجود در چای می تواند هوشیاری و تمرکز را بهبود بخشد ، ممکن است برای ADHD نیز مفید باشد.

برخی دانشمندان فکر می کنند که کافئین به دلیل تأثیر آن بر سطح دوپامین ، که باعث بهبود حافظه و توجه در موش ها می شود ، دارای پتانسیل درمان ADHD هم می باشد. در مطالعه دیگری ، وقتی به موش های بیش فعال قبل از اینکه وارد هزارتو شوند ، کافئین داده شد ، آنها بهتر عمل کردند. این نشان می دهد که کافئین می تواند یادگیری فضایی را بهبود بخشد. در حالی که این مطالعات بسیار جالب هستند اما موش ها انسان نیستند.

سمت منفی قضیه

کافئین بیش از 400 میلی گرم به احتمال زیاد مشکلاتی ایجاد می کند از جمله :

  • سردردهای میگرنی
  • بیخوابی
  • تحریک پذیری
  • معده ناراحت

یک مطالعه نشان داده است که کافئین نسبت به دکستروآمفتامین (دکسدرین) و متیل فنیدیت (کنسرتا ، ریتالین) ، دو نوع دارویی که معمولاً برای درمان ADHD استفاده می شود ، بسیار کمتر موثر است.

برای کودکان

متخصصان دادن کافئین به کودکان را توصیه نمی کنند ، به خصوص اگر آنها از داروهای تجویز شده برای ADHD استفاده می کنند. کودکان ممکن است در برابر عوارض جانبی کافئین آسیب پذیرتر باشند. و این احتمال وجود دارد که کافئین بر رشد مغز کودکان در حال رشد تأثیر بگذارد.

در حالی که یک مطالعه قدیمی نشان می دهد که دوزهای بالای کافئین (600 میلی گرم) در روز به کنترل علائم ADHD در کودکان کمک می کند ، عوارض جانبی زیادی وجود دارند.

کودکان مبتلا به ADHD معمولاً مشکلات خواب بیشتری دارند و در هوشیاری در طول روز مشکل دارند. کافئین می تواند خواب را مختل کند ، که می تواند این مشکلات را بدتر کند.

آكادمی اطفال آمریكا توصیه می كند كه هیچ كودكی نباید از نوشیدنی های انرژی زا استفاده كند ، زیرا مقادیر بالای مواد محرك - از جمله كافئین – در آن می تواند باعث بروز مشكلات جدی در سلامتی شود.

آیا برای شما مناسب است ؟

کافئین مانند داروهای ADHD ، ممکن است بر روی هر فرد اثری متفاوت از فرد دیگر بگذارد. قبل از شروع استفاده از کافئین برای کمک به علائم خود، با پزشک خود صحبت کنید.

اگر از داروی محرک تجویز شده استفاده می کنید ، مصرف همزمان کافئین می تواند عوارض جانبی بیشتر یا بدتری ایجاد کند.

برای دریافت مشاوره رایگان در خصوص تشخیص و درمان اختلال نقص توجه و بیش فعالی و رزرو وقت می توانید با شماره های 09362020364، 02166013282 و یا شماره واتساپ 09364904632 تماس حاصل فرمایید‌. کلینیک رسش همیشه پاسخگو و در کنار شما می باشد.

 


سوال خود را از ما بپرسید