کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
اثر فلوکستین بر کودکان بیش‌فعالبیش فعالی

اثر فلوکستین بر کودکان بیش‌فعال

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۰۳ مرداد ۱۴۰۲

فلوکستین درواقع نوعی داروی ضدافسردگی است که بازجذب هورمون سروتونین را مهار می‌کند. این دارو اغلب برای درمان افسردگی، بیش‌فعالی و گاهی اوقات اختلال وسواس فکری استفاده می‌شود. فلوکستین میزان ترشح سروتونین را در مغز افزایش می‌دهد و  تأثیر خوبی بر خلق و خو، احساسات و کیفیت خواب دارد. به‌علاوه، مصرف آن به درمان افسردگی بسیاری از افراد کمک می‌کند. عوارض جانبی این دارو نیز نسبت به برخی دیگر از داروهای ضدافسردگی و بیش‌فعالی کمتر است. فلوکستین را فقط با نسخه می‌توان خریداری کرد و به صورت قرص، کپسول یا مایع وارد بازار می‌شود.

 حتما بخوانید:

تاثیر قرص آریپیپرازول 5 بر بیش‌فعالی

 

اثر فلوکستین 

 حتما بخوانید: علائم بیش فعالی

تاکنون نوزده کودک و نوجوان بیش‌فعال با فلوکستین هیدروکلراید درمان شدند. در ابتدا مصرف این دارو به‌مدت 6 هفته تجویز شد. در پایان روند درمان، این کودکان نزدیک به 60  درصد از بهبودی خود را به دست آوردند. با مصرف کردن فلوکستین هیچ تاثیری بر روی میزان اشتها یا وزن آن‌ها مشاهده نشد و عوارض جانبی آن خیلی کم بود. با توجه به این یافته‌ها، فلوکستین ممکن است به‌عنوان درمان جایگزین برای برخی از بیماران مبتلا به اختلال بیش‌فعالی تجویز شود. 

با توجه به شواهد، مصرف فلوکستین با ترشح دوپامین، رابطه مستقیم دارد. با مصرف آن، آزادسازی دوپامین که ترشح آن در افراد بیش‌فعال کمتر از حد طبیعی است، افزایش می‌یابد. علاوه‌بر این، تجویز هم‌زمان فلوکسیتین و پیش‌سازهای آمینو اسیدهای دوپامین (نقش مهمی در ساختار و عملکرد پروتئین‌ها و آنزیم‌ها و تولید سایر اسیدهای آمینه دارند) در کودکان بیش‌فعال منجر به بهبودی قابل‌توجه علائم آن‌ها می‌شود. 

 حتما مطالعه کنید:چه مدت طول می کشد تا داروی بیش فعالی اثر کند؟

عوارض جانبی فلوکستین

همان‌طور که می‌دانید، مصرف هر دارویی عوارض خاص خودش را دارد. فلوکستین هم از این قاعده مستثنا نیست. بنابراین بعد از مصرف آن، در صورت مشاهده واکنش‌های آلرژیک (کهیر، تنفس دشوار، تورم در صورت یا گلو) یا واکنش‌های پوستی شدید (تب، گلودرد، سوزش چشم، درد پوست، بثورات پوستی قرمز یا بنفش همراه با تاول)، به پزشک مراجعه کنید.

بروز هرگونه علائم رفتاری جدید مانند تغییرات خلق‌وخو یا رفتار، اضطراب، حملات پانیک، مشکلات خواب را به پزشک خود گزارش دهید. احساس هیجان، تحریک‌پذیری، بی‌قراری، خصومت، پرخاشگری، بیش‌فعالی (ذهنی یا جسمی)، افسردگی، داشتن افکار خودکشی یا صدمه زدن به خود، همگی از عوارض جدی مصرف این دارو هستند. دیگر عوارض آن عبارت‌اند از:

  • تاری دید، دید تونلی (از دست دادن دید محیطی)، درد یا تورم چشم، یا دیدن هاله در اطراف نورها
  • ضربان قلب تند، گرفتگی قفسه سینه، تنگی نفس و سرگیجه ناگهانی 
  • سردرد، گیجی، تکلم غلط، ضعف شدید، استفراغ، از دست دادن هماهنگی، احساس بی‌ثباتی 
  • واکنش‌های شدید سیستم عصبی مانند گرفتگی یا سفت شدن ماهیچه‌ها، تب بالا، تعریق، لرزش، احساس غش کردن

 

عوارض جانبی فلوکسین

 

کلام پایانی

بهبودی کودکان بیش‌فعال با مصرف فلوکستین از 50 تا 65 درصد مشاهده شده است. در86 درصد از موارد، بروز هیچ عارضه جانبی‌ای را گزارش نکردند. عوارض جانبی خفیف تا متوسط تنها در 14 درصد از آن‌ها دیده شد که با ادامه مصرف دارو کاهش یافت. فلوکستین با بدن کودکان و نوجوانان به‌خوبی سازگاری دارد و پیش‌بینی می‌شود که یک داروی جایگزین برای آن دسته از بیماران بیش‌فعالی باشد که نمی‌توانند داروهای دیگری را مصرف کنند.

 

منابع:

www.drugs.com

ijpcp.iums.ac.ir

www.ncbi.nlm.nih.gov


سوال خود را از ما بپرسید