کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
درمان فلج مغزی و انواع گزینه های درمانی موجودفلج مغزی

درمان فلج مغزی و انواع گزینه های درمانی موجود

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۱۵ تیر ۱۴۰۰

درمان فلج مغزی بسته به نوع و شدت علائم می تواند برای هر بیمار متفاوت باشد. فلج مغزی یک اختلال غیر پیشرونده است و با گذشت زمان بدتر نمی شود. دریافت درمان مناسب برای علائم فلج مغزی می تواند وضعیت کودک شما را تا حد زیادی بهبود بخشد.

درمان فلج مغزی چیست؟

گزینه های اصلی در درمان فلج مغزی ، دارو ، درمان و جراحی است. هدف از درمان فلج مغزی مدیریت علائم ، تسکین درد و حداکثر استقلال برای دستیابی به زندگی سالم و طولانی است.

درمان فلج مغزی متناسب با هر فرد طراحی می شود تا علائم خاص آنها را هدف قرار داده و درمان کند.

نوع درمان فلج مغزی می تواند به موارد زیر بستگی داشته باشد:

  • بیماری های همزمان
  • سطح اختلال
  • محل مشکلات حرکتی
  • نوع فلج مغزی (اسپاستیک ، آتتوئید ، آتاکسیک ، هیپوتونیک و مخلوط)

ملاحظات قبل از شروع درمان

درمان کودک مبتلا به فلج مغزی صرفاً در جهت اصلاح ناتوانی های جسمی وی متمرکز نیست. بلکه در یک زندگی رضایت بخش جنبه های اجتماعی و عاطفی نیز وجود دارد که باید هنگام انتخاب گزینه های درمان فلج مغزی در نظر گرفته شوند.

بسیاری از کودکان از ناتوانی های خود راضی هستند. به عنوان والدین ، در نظر گرفتن احساسات آنها مهم است.

برخی از درمان ها استرس زا و ناراحت کننده بوده و مورد علاقه کودک نیستند. بحث در مورد تأثیرات جسمی و عاطفی روش های درمانی مختلف با متخصصین - و از همه مهمتر با خود کودک - بسیار مهم است.

در نظر گرفتن هزینه های درمان نیز مهم است. بسیاری از خانواده ها آمادگی مالی برای پرداخت هزینه های معالجه فرزند خود را ندارند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) تخمین زده است که هزینه انجام شده در طول زندگی برای مراقبت از یک فرد مبتلا به فلج مغزی نزدیک به یک میلیون دلار است.
خوشبختانه گزینه های کمک مالی زیادی برای کمک به پرداخت هزینه های فلج مغزی فرزند شما در دسترس است.

حتما مطالعه کنید: آشنایی کامل با انواع فلج مغزی

متخصصین فلج مغزی

برای اینکه درمان کاملاً موثر باشد ، مهم است که تمام جنبه های تشخیص فلج مغزی در کودکتان را درمان کنید. درمان مناسب به تیمی از متخصصان در چند رشته نیاز دارد که بتوانند به شما در کنترل همه علائم کودکتان کمک کنند.

متخصص اطفال کودک شما بر برنامه کلی درمان او نظارت دارد. متخصصین اطفال می توانند موارد خاص را تشخیص داده و با شناسایی آنها ، شما را به متخصصان مربوطه برای درمان ارجاع دهند.

انواع متخصصانی که کودک مبتلا به فلج مغزی ممکن است نیاز داشته باشد عبارتند از:

  • رفتار درمانگر ها
  • متخصصان رشد اطفال
  • متخصصان مغز و اعصاب
  • کاردرمانگرها
  • چشم پزشکان
  • متخصصان گوش و حلق و بینی
  • فیزیوتراپیست ها
  • گفتار درمانگر و زبان درمانگر ها
  • جراحان

متخصصان فلج مغزی به طور منظم کودک شما را معاینه می کنند تا اطمینان حاصل کنند که روند درمان و رشد کودک در مسیر صحیح قرار دارد.

فیزیوتراپی برای فلج مغزی

فیزیوتراپی معمولاً از سنین جوانی شروع می شود و تمرکز آن بهبود عملکرد حرکتی مستقل است. انواع درمان های جسمی مورد استفاده برای کودک مبتلا به فلج مغزی می تواند به مشکلات حرکتی و علائم خاص آنها بستگی داشته باشد.

فیزیوتراپی می تواند موارد زیر را بهبود بخشد:

  • تعادل
  • انعطاف پذیری
  • تحرک
  • حالت بدنی
  • قدرت

حتما مطالعه کنید:آشنایی کامل با فلج مغزی اسپاستیک

هنگامی که کودک فیزیوتراپی را شروع می کند ، درمانگر ابتدا مهارت های حرکتی و تحرک کلی او را ارزیابی می کند تا بهترین درمان را مشخص کند. سپس فیزیوتراپیست بر اساس نیازهای کودک یک برنامه درمانی شامل تمرینات قدرتی ، کششی و استراحت عضلات ارائه می دهد.

تجهیزات ورزشی مورد استفاده در طی فیزیوتراپی شامل وزنه ها ، باند های کشی ، توپ های تعادل و دستگاه هایی برای بهبود تون عضلانی است. پک های سرد و گرم اغلب برای کمک به آرامش و بهبود عضلات مورد استفاده قرار می گیرند.

فیزیوتراپیست ها برای جلوگیری از عوارض دردناکی در آینده مانند اسکولیوز و انقباضات (تاندون ها و عضلات کوتاه شده در فلج مغزی اسپاستیک) ، علائم را در اسرع وقت درمان می کنند. تمرینات قدرتی برای کودکان مبتلا به فلج مغزی دیسکینتیک که عضلاتی شل دارند و ممکن است دچار هیپوتونی شوند مفید است.

ارتزها

ارتز ها تجهیزاتی هستند که در طی فیزیوتراپی برای تمرین دادن به گروه های عضلانی اصلی استفاده می شود. از آتل ، بریس و گچ می توان برای کمک به کودکان با تون عضلانی بالا یا پایین استفاده کرد.

به عنوان مثال ، برای كودكان مبتلا به اسكوليوز غالباً از یک بریس پلاستیکی استفاده می شود تا انحناي ستون فقرات آنها در هنگام رشد اصلاح شود. این دستگاه ها به تحرک ، تعادل و رشد جسمی مناسب کودک کمک می کنند.

کاردرمانی در فلج مغزی

کاردرمانی به کودکان مبتلا به فلج مغزی کمک می کند توانایی خود را در انجام کارهای روزمره بهبود بخشند. برای ایجاد یک برنامه درمانی، کار درمانگر ها، مهارتهای حرکتی ، درک و مهارتهای حرکتی دهانی کودک را ارزیابی می کنند.

کاردرمانی می تواند به چنین فعالیت هایی کمک کند:

  • برس زدن موها
  • مسواک زدن دندان ها
  • بستن زیپ ها
  • باز کردن درب شیشه ها
  • برداشتن اشیای کوچک
  • استفاده از قیچی
  • نوشتن

کاردرمانی به کودکان امکان می دهد این حرکات را انجام دهند تا بتوانند زندگی مستقلی داشته باشند. مهارت هایی مانند موقعیت یابی ، رسیدن ، گرفتن و رها کردن اشیا معمولاً در حین کار درمانی تمرین می شوند.

بسیاری از کودکان مبتلا به فلج مغزی دارای اختلالات حسی هستند که این می تواند رشد مهارت های حرکتی را برای آنها دشوار کند و کاردرمانگران به کودکان کمک می کنند تا بر روی بهبود این اختلالات کار کنند. کاردرمانی برای کودکان نیز معمولاً شامل نوعی بازی برای حفظ انگیزه و ترغیب آنها به شرکت در فعالیت ها است.

حتما مطالعه کنید:زندگی یک بزرگسال مبتلا به فلج مغزی

گفتاردرمانی برای فلج مغزی

آسیب مغزی می تواند قسمت هایی از مغز را تحت تاثیر قرار دهد که گفتار و عضلات دهان را کنترل می کنند. بسیاری از بیماران فلج مغزی به دلیل آسیب مغزی دچار مشکلات گفتاری می شوند.

گفتاردرمانی می تواند به کودکان بیاموزد که چگونه ارتباط موثرتری برقرار کنند. گفتاردرمانگران می توانند مشکلات گفتاری را تشخیص دهند و به بهبود زبان و سایر مهارت های دهانی کودک کمک کنند.

گفتاردرمانی همچنین می تواند مشکلاتی را که توانایی غذا خوردن کودک را تحت تأثیر قرار می دهند ، برطرف کند. بسیاری از کودکان مبتلا به فلج مغزی برای حفظ وزن سالم مشکل دارند زیرا جویدن یا بلعیدن غذا برایشان سخت است. تمرینات حرکتی دهانی می تواند توانایی جویدن و بلعیدن غذا را در آنها بهبود بخشد.

درمان جایگزین برای فلج مغزی

چندین گزینه درمانی جایگزین در دسترس کودکانی است که ممکن است به گزینه های درمانی سنتی مانند فیزیوتراپی، کاردمانی و گفتاردرمانی علاقه ای نشان ندهند. پزشک کودک شما ممکن است گزینه درمانی جایگزینی را به برنامه درمانی فعلی کودک شما اضافه کند یا از آن به عنوان جایگزینی برای درمان سنتی استفاده کند.

انواع درمان جایگزین برای درمان فلج مغزی عبارتند از:

  • طب سوزنی
  • آب درمانی
  • هیپوتراپی (اسب درمانی)
  • موسیقی درمانی

درمان جایگزین بر مهارت های حرکتی ظریف و تحرک کلی متمرکز است و همان اهداف گزینه های درمانی سنتی را دنبال می کند. یک متخصص مغز می تواند بهترین گزینه های درمانی مناسب کودک شما را برای بهبود و مدیریت علائم وی توصیه کند.

داروهای فلج مغزی

برای کمک به مدیریت وضعیت بیماران فلج مغزی اغلب داروهای مختلفی به آنها تجویز می شود. داروها می توانند به مدیریت مشکلات حرکتی و مشکلات ثانویه که به دلیل فلج مغزی ایجاد می شوند ، کمک کنند.

انواع داروهای تجویز شده برای درمان این بیماری بسته به علائم کودک متفاوت است. پزشکان تشخیص می دهند که کدام دارو به طور موثر علائم کودک شما را درمان کرده و از عوارض جانبی غیر ضروری جلوگیری می کند.

از داروهای فلج مغزی می توان برای درمان موارد زیر استفاده کرد:

  • رفلکس اسید
  • بی اختیاری
  • حرکت غیر ارادی
  • اختلالات تنفسی
  • تشنج
  • اسپاستیسیتی یا سفتی اندام
  • لرزش

روش های درمانی برای سایر بیماری های مرتبط با فلج مغزی

بسیاری از کودکان مبتلا به فلج مغزی در نتیجه آسیب مغزی خود به بیماری های همزمان دیگری مبتلا می شوند. هر یک از این مشکلات باید به سرعت درمان شوند تا از وخیم تر شدن شرایط جلوگیری شود و به کودک شما کمک کند بهترین کیفیت زندگی را داشته باشد.

صرع

صرع نوعی اختلال است که با تشنج و از دست دادن هوشیاری مشخص می شود. طبق اظهار CDC ، تقریباً 42٪ کودکان مبتلا به فلج مغزی از صرع رنج می برند ، اختلالی که با تشنج مکرر مشخص می شود.

از آنجا که شدت حملات می تواند متفاوت باشد ، هر مورد نیاز به یک رویکرد خاصی برای مدیریت آن دارد. دارو رایج ترین درمان صرع است. در موارد شدیدتر ممکن است به جراحی نیاز باشد.

ناتوانی های فکری

آسیب مغزی که باعث فلج مغزی می شود می تواند سایر نقاط مغز که مسئول شناخت هستند را نیز تحت تأثیر قرار دهد و منجر به ناتوانی های ذهنی شود.

براساس اظهار بنیاد فلج مغزی ، تقریباً 50 درصد از كودكان مبتلا به فلج مغزی از نظر عقلی دچار ناتوانی هستند. شدت ناتوانی ذهنی در کودکان مبتلا به فلج مغزی می تواند متفاوت باشد. درمان فلج مغزی برای معلولیت های ذهنی معمولاً شامل ترکیبی از دارو و رفتار درمانی است.

هیدروسفالی

هیدروسفالی نوعی بیماری نادر است که در اثر تجمع مایع مغزی نخاعی (CSF) در جمجمه ایجاد می شود. مقدار بیش از حد CSF می تواند باعث افزایش غیر طبیعی اندازه سر شود که می تواند کشنده باشد.

طبق پژوهش بیمارستان کودکان UCLA Mattel ، هیدروسفالی در امریکا در 2 مورد از هر 1000 تولد رخ می دهد. این بیماری با کاشت دریچه هایی برای تخلیه CSF اضافی از جمجمه درمان می شود.

مشکلات گوارش

کودکانی که دچار مشکل جویدن و بلع هستند ممکن است به بیماری های گوارشی مبتلا شوند. آنها برای یادگیری نحوه غذا خوردن موثر به درمان نیاز دارند.

ریفلاکس اسید یک مشکل شایع در کودکان مبتلا به فلج مغزی است و در صورت عدم درمان می تواند منجر به عوارضی مانند ذات الریه یا ازوفاژیت شود. ریفلاکس اسید را معمولاً می توان با استفاده از تکنیک های خاص غذا خوردن و دارو کنترل کرد.

عفونت های ادراری

عفونت ادراری در کودکان مبتلا به فلج مغزی بسیار شایع است. کودکان مبتلا به فلج مغزی به دلیل عدم کنترل عضلات ، اغلب با مشکل کنترل مثانه و یبوست دست و پنجه نرم می کنند. والدین می توانند با حمام بردن های مکرر و تعویض پوشک از بروز عفونت ادراری در آنها جلوگیری کنند.

اختلال بینایی / شنوایی

صدمات مغزی در قبل ، حین یا بعد از تولد نیز بسته به ناحیه آسیب دیده در مغز ممکن است باعث کاهش بینایی یا شنوایی شوند.

درمان مشکلات بینایی می تواند شامل تخلیه آب مروارید ، اصلاح انحراف چشم یا تجویز عینک باشد. مشکلات شنوایی را می توان با کمک سمعک یا کاشت حلزون درمان کرد.

مشکلات دندانی

کودکان مبتلا به فلج مغزی آتتوئید ممکن است دچار مشکلات دندانی شوند. عدم توانایی در کنترل حرکت عضلات در دهان می تواند مشکلاتی مانند اوربایت ، آندربایت ، پوسیدگی دندان و نقص مینای دندان را ایجاد کند. جراحان دهان و دندان و متخصصین ارتودنسی می توانند این مشکلات دندانی را برطرف کنند.

دریافت غرامت مالی برای فلج مغزی

درمان فلج مغزی می تواند هزینه بالایی داشته باشد که بسیاری از خانواده ها امکان پرداخت آن را ندارند. خوشبختانه منابع مالی زیادی برای کمک به شما در پرداخت هزینه های درمانی فرزندتان در دسترس است.

اگر فکر می کنید می توانسته اید از وضعیت فرزندتان جلوگیری کنید و این مشکل ناشی از سهل انگاری پزشکی بوده ، می توانید اقدامات قانونی انجام دهید و جهت پرداخت هزینه های فلج مغزی فرزند خود، غرامت و جبران مالی دریافت کنید.

برای دریافت مشاوره رایگان در مورد درمان فلج مغزی و رزرو وقت می توانید با شماره های 09362020364، 02166013282 و یا شماره واتساپ 09364904632 تماس حاصل فرمایید‌. کلینیک رسش همیشه پاسخگو و در کنار شما هستیم .

 


منبع محتوا : cerebralpalsyguide
اشتراک

مطالب مشابه

دلایل، علائم و نشانه های فلج مغزی در کودکان

دلایل، علائم و نشانه های فلج مغزی در کودکان

علائم و نشانه های فلج مغزی در دوران نوزادی یا پیش دبستانی ظاهر می شوند. علت آن آسیب هایی است که هنگام رشد ، غالباً قبل از تولد ، به مغز نابالغ وارد می شود.

زندگی یک بزرگسال مبتلا به فلج مغزی

زندگی یک بزرگسال مبتلا به فلج مغزی

علائم بزرگسالان مبتلا به فلج مغزی، اغلب به نوع CP آنها و همچنین شدت آن بستگی دارد. برخی از اشکال فلج مغزی ، مانند فلج مغزی اسپاستیک ، باعث سفتی عضلات ، رفلکس های شدید و حرکات غیرطبیعی در هنگام راه رفتن یا تلاش برای حرکت می شوند.

11 نکته ای که باید در مورد فلج مغزی بدانید

11 نکته ای که باید در مورد فلج مغزی بدانید

فلج مغزی (CP) شایعترین ناتوانی حرکتی در دوران کودکی است و کودکان مبتلا به فلج مغزی و خانواده های آنها نیاز به حمایت دارند. درباره فلج مغزی و علائمی که باید در کودکان خردسال جستجو کنید بیشتر بدانید.

مونوپلژی چیست و چگونه بر بدن شما تأثیر می گذارد؟

مونوپلژی چیست و چگونه بر بدن شما تأثیر می گذارد؟

مونوپلژی (فلج تک اندام) نوعی فلج است که روی یک اندام ، اغلب یک دست تأثیر می گذارد ، اما می تواند یکی از پاهای شما را نیز درگیر کند. گاهی اوقات می تواند یک مشکل موقتی باشد ، اما در سایر موارد می تواند دائمی باشد.

آشنایی کامل با فلج مغزی اسپاستیک

آشنایی کامل با فلج مغزی اسپاستیک

فلج مغزی اسپاستیک شایع ترین نوع فلج مغزی است. عضلات افرادی که دچار فلج مغزی اسپاستیک هستند سفت به نظر می رسند و ممکن است حرکات آنها سفت و تند به نظر برسد.

انواع فلج مغزی (Cerebral Palsy Types)

انواع فلج مغزی (Cerebral Palsy Types)

فلج مغزی چهار نوع اصلی دارد که ناهنجاری هایی را در قسمت های مختلف مغز منعکس می کند و در نتیجه انواع مختلفی از علائم ایجاد می شود.

آیا زمان زایمان ممکن است بر خطر فلج مغزی تأثیر گذار باشد

آیا زمان زایمان ممکن است بر خطر فلج مغزی تأثیر گذار باشد

یک مطالعه نشان می دهد ، نوزادان در هفته 37 یا 38 - یا در هفته 42 یا بالاتر - در مقایسه با متولدین 40 هفته در معرض خطر ابتلا به فلج مغزی هستند. پس حتما این مقاله رو مطالعه کنید.

درمان فلج مغزی و انواع گزینه های درمانی موجود

درمان فلج مغزی و انواع گزینه های درمانی موجود

درمان فلج مغزی می تواند براساس علائم خاص کودک شما متفاوت باشد. درمان می تواند شامل درمان ، دارو ، جراحی و موارد دیگر باشد با ما همراه باشید.

مشکلات و بیماری های همزمان با فلج مغزی

مشکلات و بیماری های همزمان با فلج مغزی

فلج مغزی اغلب همزمان با سایر مشکلاتی وجود دارد که می توانند کیفیت زندگی کودک را تحت تأثیر قرار دهند. برخی از این مشکلات مربوط به فلج مغزی است ، در حالی که برخی دیگر ارتباطی با آن ندارند اما معمولاً با فلج مغزی اتفاق می افتند.

نقش گفتار درمانی در فلج مغزی

نقش گفتار درمانی در فلج مغزی

فلج مغزی می تواند توانایی صحبت کردن فرزند شما را تحت تأثیر قرار دهد. با گفتاردرمانی شما می توانید مهارت های گفتاری و ارتباطی آنها را بهبود ببخشید. در این مقاله با ما همراه باشید.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید