کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
مشکلات بلع و گفتار ناشی از مولتیپل اسکلروزیس (MS)اختلالات گفتار و زبان

مشکلات بلع و گفتار ناشی از مولتیپل اسکلروزیس (MS)

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۰

افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس یا MS اغلب در بلع مشکل دارند ، مشکلی به نام دیسفاژی. این مشکل همچنین می تواند منجر به مشکلات گفتاری نیز شود. این اتفاق زمانی می افتد که بیماری به اعصاب مغز و نخاع که مسئول انجام این کارها هستند آسیب برساند.

برای برخی از افراد ، این مشکلات خفیف هستند. دیگرانی که علائم شدید دارند شرایط سخت تری دارند. اما روش های درمانی و تکنیک هایی وجود دارندکه می توانند به شما در بهبود گفتار و بلع آسانتر کمک کنند.

علائم مشکل بلع

شما ممکن است:

  • هنگام غذا خوردن سرفه کنید یا غذا در گلویتان بپرد.
  • احساس کنید غذا در گلو شما گیر کرده است.
  • به بسیاری از عفونت های ریوی مانند ذات الریه دچار شوید که علتی برایشان پیدا نمی کنید.

هنگامی که نمی توانید به درستی قورت دهید ، ممکن است به جای اینکه مواد غذایی یا مایعات را به مری و معده هدایت کنید، آنها را به داخل نای خود استنشاق کنید. هنگامی که وارد ریه شوند ، می توانند باعث پنومونی یا آبسه شوند. همچنین ممکن است در معرض سوء تغذیه یا کم آبی قرار گیرید زیرا غذا و آب به معده شما نمی رسد.

علائم مشکلات گفتاری

انواع مشکلات گفتاری که MS ایجاد می کند بسته به اینکه کدام قسمت از مغز آسیب دیده باشد ، متفاوت است. ممکن است شخصی که به این بیماری مبتلا است ، دچار مشکل خفیفی در کلمات شود یا مشکلات شدیدی داشته باشد که صحبت کردن و درک شدن را برای او سخت کند. مشکلی که در ابتدا جزئی است می تواند با گذشت زمان بدتر شود.

افراد مبتلا به ام اس معمولاً چند مشکل متمایز زبانی دارند:

  • گفتار "اسکن مانند" ، هنگامی که الگوی گفتاری طبیعی فرد با مکث طولانی بین کلمات یا هجا ها مختل شود
  • کلمات جویده جویده، این مشکل معمولاً به دلیل ضعف عضلات زبان ، لب و دهان اتفاق می افتد.
  • مشکل در تغییر تن صدا
  • گفتار با صدای تو دماغی
  • دشواری در درک آنچه دیگران می گویند

حتما مطالعه کنید : چه چیزی می تواند باعث اختلال بلع شود ؟

تشخیص بیماری

پزشک با توجه به عملکرد زبان و سایر عضلات دهان و گلو ، از شما در مورد علائم سوال می کند و معاینه فیزیکی انجام می دهد.
در برخی موارد ، پزشک ممکن است توصیه کند تستی بنام بلع باریم اصلاح شده انجام دهید. به این صورت که مایع مخصوصی را می نوشید که دهان ، گلو و مری شما را می پوشاند و پزشک تصویربرداری اشعه ایکس انجام می دهد. مایع باعث می شود که مسر گوارش شما روی تصویر مشخص شود. این آزمایش به پزشک کمک می کند تا مشخص کند کجا و چرا در بلع مشکل دارید.

پزشک شما ممکن است به شما پیشنهاد کند که به یک گفتاردرمانگر یا یک آسیب شناس گفتار زبان مراجعه کنید. آنها می توانند بفهمند کدام قسمت از گفتار شما تحت تأثیر قرار گرفته و کنترل تنفس و نحوه حرکت لب ها ، زبان و سایر قسمت های دهان شما را بررسی می کنند.

درمان مشکلات گفتاری

اگر سفتی عضلات صحبت کردن را برای شما دشوار می کند ، داروها می توانند کمک کننده باشند. گفتاردرمانگر شما ممکن است موارد زیر را به شما پیشنهاد کند:

  • ورزش هایی برای تقویت یا آرامش تارهای صوتی یا بهبود نحوه حرکت فک ، زبان و لب ها
  • راهکارهایی غیر از گفتار که می تواند به شما در برقراری ارتباط با دیگران کمک کند. ممکن است بر روی استفاده از کلمات و عبارات کوتاه تر یا روش های ساده سازی کلمات ، جملات یا اصوات تمرکز کنید.
  • کنترل تنفس خود را تمرین کنید. این می تواند به شما کمک کند جملات طولانی تر را در یک نفس بگویید یا بر کلمات خاصی تاکید کنید.

روش های دیگری نیز برای مدیریت مشکلات گفتاری شما وجود دارد:

  • هنگام تلاش برای گفتگو احساس عجله و فشار نکنید. اگر احساس راحتی کنید ، ممکن است به شما کمک کند تا شخص دیگر از مشکل گفتاری شما مطلع شود.
  • سعی کنید تا جایی که امکان دارد با افراد، رو در رو صحبت کنید. حالات و حرکات صورت شما می تواند به شما کمک کنند تا نظر خود را بیان کنید.
  • اگر مکالمه بیش از حد طولانی شد ، از او سوال کنید که آیا می توانید کمی استراحت کنید؟
  • سعی کنید آرام باشید. اگر می توانید رفتار مثبتی داشته باشید ،با این کار ممکن است شما و شخص مقابل احساس راحتی کنید و از درک یکدیگر اضطراب نداشته باشید.

حتما مطالعه کنید : آشنایی کامل با بهبودی و ریکاوری پس از سکته مغزی

درمان مشکلات بلع

گفتاردرمانگر همچنین می تواند به مشکلات بلع کمک کند. آنها ممکن است تغییراتی در رژیم غذایی ، نحوه صحیح قرار دادن سر یا تمریناتی را که می توانند به شما کمک کنند ، پیشنهاد دهد. در موارد بسیار حاد ، لوله های تغذیه ای می توانند مواد مغذی و مایعات را مستقیماً وارد معده کنند.

در کنار درمان ، مواردی وجود دارد که می توانید برای سهولت در بلع انجام دهید:

  • به حالت صاف و زاویه 90 درجه بنشینید ، سر خود را کمی به سمت جلو متمایل کنید یا برای 45 تا 60 دقیقه بعد از خوردن غذا در حالت نشسته یا ایستاده بمانید.
  • روی وظایف خوردن و آشامیدن متمرکز باشید. عوامل حواس پرتی را دور نگه دارید. با غذا در دهان خود صحبت نکنید.
  • آهسته پیش بروید. هدفتان این باشد که هر بار حدود نصف قاشق چای خوری از غذای خود را بخورید.
  • ممکن است لازم باشد هر لقمه یا جرعه دو یا سه بار قورت دهید. اگر غذا یا مایعات گلوی شما را گرفت ، به آرامی سرفه کنید یا گلو را صاف کنید و قبل از اینکه نفس بکشید ، دوباره قورت دهید.
  • بیشتر در بلع تمرکز کنید. لقمه غذا را با یک جرعه مایع عوض کنید.
  • دما و بافت های مختلف مایعات را امتحان کنید. به عنوان مثال ، می توانید نوشیدنی ها را سردتر بخورید یا نوشیدنی های گازدار را امتحان کنید.
  • به مقدار زیاد مایعات بنوشید. آیس پک ، یخ در بهشت یا آب با طعم لیمو بخورید تا دهان شما بزاق بیشتری ایجاد کند ، که به شما کمک می کند بیشتر قورت دهید.
  • اگر جویدن برای شما سخت است ، از غذاهایی که به قدرت فک زیادی نیاز دارند دوری کنید.
  • اگر مایعات رقیق باعث سرفه شما می شوند ، سعی کنید آنها را غلیظ کنید. همچنین می توانید مایعات رقیق را با مواد غلیظ تری جایگزین کنید - به عنوان مثال استفاده از نکتار میوه به جای آبمیوه و سوپ خامه به جای سوپ ساده.
  • هنگامی که دارو مصرف می کنید ، قرص های خود را خرد کرده و با شهد سیب یا پودینگ مخلوط کنید. از داروساز خود بخواهید تا به شما بگوید که کدام قرص ها را نباید خرد کنید و چه داروهایی را می توانید به صورت مایع خریداری کنید.

اشتراک

مطالب مشابه

16 علائم اولیه مالتیپل اسکلروزیس (ام اس)

16 علائم اولیه مالتیپل اسکلروزیس (ام اس)

مولتیپل اسکلروزیس (MS) یک بیماری پیشرونده و با واسطه سیستم ایمنی است. علائم متداول اولیه بیماری ام اس (MS) عبارتند از مشکلات بینایی، سوزن سوزن شدن و بی حسی، درد و اسپاسم، ضعف یا خستگی و ....

آینده مولتیپل اسکلروزیس و امید به زندگی در بیماران ام اس

آینده مولتیپل اسکلروزیس و امید به زندگی در بیماران ام اس

امید به زندگی در افراد مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس طی 20 تا 25 سال گذشته بطور قابل توجهی افزایش یافته است. با این حال ، به طور متوسط ، یک فرد مبتلا به ام اس می تواند انتظار داشته باشد...

کار درمانی در درمان مولتیپل اسکلروزیس (MS)

کار درمانی در درمان مولتیپل اسکلروزیس (MS)

کاردرمانی می تواند به شما در یادگیری نحوه مراقبت از خود در هنگام زندگی با ام اس کمک کند. در ایم مقاله به چند نمونه از آنها اشاره شده است.

علائم ام اس خوش خیم (خفیف ) و راه های درمان آن

علائم ام اس خوش خیم (خفیف ) و راه های درمان آن

ام اس خوش خیم به حالتی می گویند که بعد از چندین سال ابتلا ، بیشتر توانایی بدن خود را حفظ کرده باشید. علائم ام اس خفیف شامل خستگی، اسپاسم عضلات، مشکلات بینایی، بی حسی و گزگز و .... مشکل حافظه مشکلات تمرکز

آنچه باید درباره تأخیر رشد بدانید

آنچه باید درباره تأخیر رشد بدانید

کودکان با سرعت خود به نقاط عطف رشدی می رسند. تأخیرهای موقتی و جزئی معمولاً دلیلی برای هشدار نیستند ، اما تأخیر مداوم یا تأخیرهای متعدد در رسیدن به نقاط عطف می تواند نشانه ای باشد که ممکن است کودک بعداً در زندگی دچار چالش هایی شوند.

مقایسه ALS با ام اس و پارکینسون

مقایسه ALS با ام اس و پارکینسون

بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) که معمولاً با نام لوگریگ شناخته می شود ، بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) و پارکینسون ، سه مورد از شناخته شده ترین بیماری هایی هستند که در زیر مجموعه اختلالات نرودژنراتیو قرار می گیرند.

آشنایی کامل با سندرم پای بی قرار - علائم و علل

آشنایی کامل با سندرم پای بی قرار - علائم و علل

در سندرم پای بی قرار ، احساسات ناخوشایند منجر به میل شدید به حرکت دادن پاها می شود. درباره علائم ، علل و رفتار این بیماری بیشتر بدانید.

مشکلات بلع و گفتار ناشی از مولتیپل اسکلروزیس (MS)

مشکلات بلع و گفتار ناشی از مولتیپل اسکلروزیس (MS)

بلع و مشکلات گفتاری از عوارض مولتیپل اسکلروزیس است. در کلینیک رسش درباره اقدامات لازم برای به حداقل رساندن مشکلات و درمان مشکلات گفتاری بیشتر بدانید.

علت ریزش آب دهان چیست؟

علت ریزش آب دهان چیست؟

ریزش آب دهان می تواند به دلایل زیادی رخ دهد. بیشتر مردم هر چند وقت یکبار آبریزش دهان دارند. این امر به ویژه در هنگام خواب شایع است ، هنگامی که فرد کمتر بلع دارد. این می تواند باعث تجمع بزاق و تراوش آن از کناره های دهان شود.

نحوه اطلاع دادن به دیگران درباره تشخیص ام اس خود

نحوه اطلاع دادن به دیگران درباره تشخیص ام اس خود

این کاملاً به شما بستگی دارد که آیا و چه زمانی می خواهید به دیگران در مورد تشخیص بیماری ام اس (MS) خود اطلاع دهید. این مطلب به شما کمک می کند تا بفهمید به چه کسی باید بگویید، چگونه به آنها بگویید و چه انتظاراتی در ادامه داشته باشید .

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  1. علی گروسیعلی گروسی
    0

    با سلام فرزند 10 ساله ای داریم که در زمان صحبت کردن مشکلاتی دارد ایا بابت درمان مشکلات گفتاری که در مقاله هم توضیح داده اید حتما باید حضوری مراجعه بشه یا شما امکان فرستادن مختصص گفتار درمان به منزل را هم دارید؟

    1. دکتر نیکبخت دکتر نیکبخت
      0

      می توانین از خدمات انلاین مرکز استفاده کنین و تیم درمان انلاین همیشه پاسخگو خواهند بود. حتی گر نیاز به مراجعه حضوری باشد راهنمایی خواهید شد

  2. مریم دوادنگهمریم دوادنگه
    0

    با سلام فرزند 8 ساله دخر دارم که در خوردن غذا دچار مشکل است به پزشک هم مراجعه کرده ایم ایا مرکز درمانی شما درمان مشکلات بلع و قورت دادن فرزندم را نیز میتواند انجام دهد و یا نیازی حضور در مرکز نیست و غیر حضوری اموزش های لازم را ارائه مینماید

    1. دکتر نیکبخت دکتر نیکبخت
      0

      درمان بلع بسیار تخصصی می باشد و بهتر است در مرکز و توسط متخصصین انجام شود.

سوال خود را از ما بپرسید