کلینیک جامع توانبخشی رسش
هایپراکتیویتی (Hyperactivity) - نوعی اختلال نقص توجه و بیش فعالی
هایپراکتیویتی (Hyperactivity) - نوعی اختلال نقص توجه و بیش فعالی ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
رفتار درمانی دیالکتیک (DBT) چگونه کار می کنداختلالات رفتاری

رفتار درمانی دیالکتیک (DBT) چگونه کار می کند

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۱۸ فروردین ۱۴۰۰

رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT) نوعی درمان شناختی- رفتاری است. اهداف اصلی آن این است که به مردم بیاموزد چگونه در لحظه زندگی کنند و راه های سالم برای کنار آمدن با استرس ، کنترل احساسات و بهبود روابطشان با دیگران ایجاد کنند.

رفتار درمانی دیالکتیکی در ابتدا برای درمان اختلال شخصیت مرزی (BPD) در نظر گرفته شده بود ، اما برای درمان سایر مشکلات بهداشت روان نیز بهینه شده است.

DBT می تواند به افرادی که در تنظیم عواطف مشکل دارند یا رفتارهای خود آسیب رسان از خود بروز می دهند (اختلالات خوردن و اختلالات مصرف مواد) کمک کند. DBT گاهی اوقات برای درمان اختلال استرس پس از سانحه نیز (PTSD) استفاده می شود.

مطالعه بیشتر: اختلال نافذ رشد چیست و چگونه درمان میشود؟

تاریخچه

DBT در اواخر دهه 1980 توسط دکتر مارشا لینهان و همكارانش هنگامی كه دریافتند كه درمان شناختی-رفتاری (CBT) به تنهایی در بیماران مبتلا به BPD آنگونه که انتظار می رود، عمل نمی كند. دکتر لینهان و تیم او تکنیک هایی را اضافه کردند و درمانی را برای رفع نیازهای خاص این بیماران ایجاد کردند.

DBT شامل یک فرایند فلسفی به نام دیالکتیک است. دیالکتیک بر اساس این مفهوم استوار است که همه چیز ازتضاد ایجاد می شود و اینکه تغییر زمانی اتفاق می افتد که "گفتگویی" بین نیروهای مخالف ایجاد پ شود.

در اصطلاحات دانشگاهی تر ، دیالکتیک را می توان به عنوان تز ، آنتی تز و سنتز خلاصه کرد. این فرایند سه فرضیه اساسی دارد:

  • همه چیز با هم ارتباط دارند.
  • تغییر ثابت و اجتناب ناپذیر است.
  • می توان مخالفان را ادغام کرد و تقریب نزدیک تری از حقیقت را شکل داد.

در DBT ، بیمار و درمانگر برای رفع تناقض آشکار بین پذیرش خود و تغییر برای ایجاد تغییرات مثبت در بیمار تلاش می کنند.

یکی دیگر از تکنیک های ارائه شده توسط لینهان و همکارانش اعتبار سنجی بود. لینهان و تیم او دریافتند هنگامی که از اعتبار سنجی همراه با فشار برای تغییر استفاده می شود ، احتمال همکاری بیماران بیشتر است و کمتر از ایده تغییر دچار پریشانی می شوند.

در عمل ، درمانگر اقدامات بیماران در چهارچوب تجارب شخصی آنها "معنی" می کند و آنها لزوماً بهترین روش برای حل یک مشکل نیستند.

حتما مطالعه کنید : با درمان شناختی رفتاری وسواس بیشتر آشنا شوید

چگونه کار می کند

DBT به یک رویکرد روان درمانی مبتنی بر شواهد تبدیل شده است که برای درمان بسیاری از مشکلات استفاده می شود. DBT در سه روش درمانی استفاده می شود.

  • درمان گروهی که در آن با انجام تکالیف درسی و نقش بازی کردن و شیوه های جدید تعامل با دیگران ، مهارت های رفتاری به بیماران آموزش داده می شود.
  • درمان فردی با یک متخصص آموزش دیده که در آن مهارت های رفتاری آموخته شده بیمار با چالش های زندگی شخصی او منطبق هستند.
  • مشاوره تلفنی که در آن بیماران می توانند بین جلسات با درمانگر تماس بگیرند تا در رابطه با شرایط دشواری که در آن قرار دارند راهنمایی بگیرند.

هر محیط درمانی ساختار و اهداف خاص خود را دارد ، اما ویژگی های DBT را می توان در آموزش مهارت های گروهی ، روان درمانی فردی و مشاوره تلفنی یافت.

  • پذیرش و تغییر. شما استراتژی هایی را برای پذیرش و تحمل مشکلات زندگی ، احساسات و خود، خواهید آموخت. همچنین مهارت هایی را به دست خواهید آورد که می تواند به شما کمک کند تغییرات مثبتی در رفتارها و تعاملات خود با دیگران ایجاد کنید.
  • رفتاری. شما یاد خواهید گرفت که مشکلات یا الگوهای رفتاری مخرب را تجزیه و تحلیل کرده و الگوی های سالم و موثرتری را جایگزین آنها کنید.
  • شناخت. شما بر تغییر افکار ، عقاید ، رفتارها و عملکردهایی که موثر و مفید نیستند تمرکز خواهید کرد.
  • همکاری. شما یاد می گیرید که به طور موثری ارتباط برقرار کنید و به صورت یک تیم (درمانگر ، گروه درمانی ، روانپزشک) با هم کار کنید.
  • مجموعه مهارت ها. شما مهارت های جدیدی را برای افزایش توانایی های خود خواهید آموخت.
  • حمایت. شما تشویق می شوید نقاط قوت و ویژگی های مثبت خود را بشناسید و از آنها استفاده کنید.

استراتژی های DBT

به افرادی که تحت درمان DBT هستند ، آموزش داده می شود که چگونه رفتار خود را با استفاده از چهار استراتژی اصلی زیر تغییر دهند.

ذهن آگاهی

شاید مهمترین استراتژی مورد استفاده در DBT توسعه مهارتهای ذهن آگاهی باشد. ذهن آگاهی به شما کمک می کند تا بر زمان حال تمرکز کنید یا "در لحظه زندگی کنید". این به شما کمک می کند تا به اتفاقاتی که در درون شما رخ می دهد (افکار ، احساسات ، عواطف و تحریکات خود) توجه کنید و همچنین از حواس خود برای هماهنگی با آنچه در اطراف شما اتفاق می افتد (آنچه می بینید ، می شنوید ، می بویید و لمس می کنید) به صورت بدون قضاوت استفاده کنید.

مهارت ذهن آگاهی به شما کمک می کند تا هنگامی که در بحبوحه درد عاطفی هستید ، سرعت خود را کاهش داده و بر استفاده از مهارت های مقابله ای سالم تمرکز کنید. این استراتژی همچنین می تواند به شما کمک کند تا آرام باشید و از درگیر شدن در الگوهای فکری منفی و رفتارهای تکانشی جلوگیری کنید.

نمونه تمرین: مهارت ذهن آگاهی را مشاهده کنید

به نفس کشیدن خود توجه کنید. احساس دم و بازدم را یادداشت کنید. هنگام تنفس بالا و پایین شدن شکم خود را نگاه کنید.

رفتار درمانی دیالکتیک (DBT)

تحمل پریشانی

مهارت های تحمل پریشانی به شما کمک می کنند خود و شرایط فعلی خود را بپذیرید. شما چهار روش برای مدیریت بحران دارید:

  • حواس پرتی
  • بهتر کردن لحظه
  • خود آرام بخشی
  • فکر کردن در مورد جوانب مثبت و منفی عدم تحمل پریشانی

تکنیک های تحمل پریشانی به آمادگی شما برای احساسات شدید کمک می کند و شما را قادر می سازد تا با یک نگاه مثبت بلند مدت با آنها کنار بیایید.

نمونه تمرین: شارژ کردن بدن

از پله ها بالا و پایین بدوید. اگر داخل هستید ، بیرون بروید. اگر نشسته اید ، بلند شوید و راه بروید. ایده این است که با اجازه دادن به احساسات خود در دنبال کردن بدنتان ، حواس خودتان را پرت کنید.

اثربخشی درون فردی

اثر بخشی درون فردی به شما کمک می کند تا در یک رابطه قاطع تر باشید (مثلاً نیازهای خود را بیان کنید و بتوانید "نه" بگویید) در حالی که رابطه را همچنان مثبت و سالم نگه دارید. شما یاد خواهید گرفت که به طور موثرتری گوش دهید و ارتباط برقرار کنید ، با افراد چالش برانگیز روبه رو شوید و به خود و دیگران احترام بگذارید.

نمونه تمرین: مدار

از اختصار مدار برای بهبود روابط و ارتباطات مثبت استفاده کنید:

  • ملایمت. دیگران را مورد حمله ، تهدید و قضاوت قرار ندهید
  • دوست داشتن. با مهارت خوب گوش دادن دوست داشتنان را نشان دهید (صحبت دیگران را قطع نکنید)
  • اعتبار دهی. افکار و احساسات طرف مقابل را تصدیق کنید
  • راحت. سعی کنید یک رفتار راحت داشته باشید (اغلب لبخند بزنید و شوخ باشید)

کنترل احساسات

تنظیم احساسات به شما امکان می دهد احساسات قوی را به روشی موثرتر هدایت کنید. مهارت هایی که یاد می گیرید به شما کمک می کنند احساسات خود را شناسایی ، نامگذاری و تغییر دهید. وقتی بتوانید احساسات منفی شدید (به عنوان مثال عصبانیت) را بشناسید و با آنها کنار بیایید ، این کار آسیب پذیری عاطفی شما را کاهش می دهد و به شما کمک می کند تجربیات احساسی مثبت تری داشته باشید.

تمرین نمونه: اقدام مخالف

احساس خود را مشخص کنید و برعکس آن عمل کنید. اگر احساس ناراحتی می کنید و می خواهید از دوستان و خانواده جدا شوید ، برای دیدن عزیزانتان برنامه ریزی کنید.

آیا DBT برای شما مناسب است ؟

بیشتر تحقیقات DBT بر روی اثربخشی آن بر روی افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی که افکار خودکشی و خودآزاری دارند متمرکز شده است ، اما این روش همچنین می تواند یک درمان موفقیت آمیز برای سایر مشکلات بهداشت روان باشد.

DBT می تواند یک درمان موثر برای موارد زیر باشد:

  • اختلال کمبود توجه / بیش فعالی (ADHD)
  • اختلال دوقطبی
  • اختلالات خوردن (مانند بی اشتهایی عصبی ، اختلال پرخوری و پرخوری عصبی)
  • اختلال اضطراب عمومی (GAD)
  • اختلال افسردگی اساسی (شامل افسردگی اساسی مقاوم در برابر درمان و افسردگی مزمن)
  • اختلال وسواس فکری عملی (OCD)
  • اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
  • اختلال استفاده از مواد

اگر افکار خودکشی دارید ، برای پشتیبانی و کمک با یک مشاور آموزش دیده تماس بگیرید.

محققان همچنین دریافته اند که DBT صرف نظر از سن ، جنس ، هویت جنسیتی ، گرایش جنسی و نژاد و قومیت فرد موثر است. همانطور که گفته شد ، تنها راه برای فهمیدن اینکه DBT برای شما مناسب است یا خیر صحبت با یک متخصص است که در این روش آموزش دیده باشد. آنها علائم ، سابقه درمان و اهداف درمانی شما را ارزیابی می کنند تا ببینند آیا DBT برایتان مناسب است یا خیر.

برای دریافت مشاوره رایگان و رزرو وقت می توانید با شماره های 09362020364، 02166013282 و یا شماره واتساپ 09364904632 تماس حاصل فرمایید‌. کلینیک رسش همیشه پاسخگو و در کنار شما هستیم .


منبع محتوا : Verywellmind
اشتراک

مطالب مشابه

هایپراکتیویتی (Hyperactivity) - نوعی اختلال نقص توجه و بیش فعالی

هایپراکتیویتی (Hyperactivity) - نوعی اختلال نقص توجه و بیش فعالی

اگر بیش فعالی دارید ، ممکن است به دلیل شرایط خود و اینکه مردم چگونه به آن واکنش نشان می دهند ، دچار اضطراب یا افسردگی شوید.

سکته مغزی، علائم ، دلایل ، تشخیص و درمان این بیماری

سکته مغزی، علائم ، دلایل ، تشخیص و درمان این بیماری

سکته مغزی یکی از انواع سکته مغزی است که کمتر اتفاق می افتد. هنگامی رخ می دهد که یک رگ خونی مسدود شده یا خونریزی کند و باعث مختل شدن کامل بخشی از مخچه شود.

ریز نوشتن و سایر نشانه های اولیه پارکینسون

ریز نوشتن و سایر نشانه های اولیه پارکینسون

علائم اولیه بیماری پارکینسون ممکن است شناسایی نشوند به خصوص اگر گاهاً اتفاق بیفتند. اگر علائم تکرار شونده ای را مشاهده می کنید حتما به پزشک مراجعه کنید.

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان و انواع ، علائم و علت های آن

تأخیر زبان نوعی اختلال ارتباطی است. اگر کودک شما به نقاط عطف مراحل رشد زبان مربوط به سن خود نرسیده باشد ، ممکن است دارای تأخیر در زبان باشد.

رفتار درمانی شناختی (CBT) برای کودکان چگونه است؟

رفتار درمانی شناختی (CBT) برای کودکان چگونه است؟

رفتار درمانی شناختی (CBT) نوعی صحبت درمانی است که می تواند به افراد در هر سنی از جمله کودکان و نوجوانان کمک کند. رفتار درمانی شناختی بر چگونگی تأثیر افکار و احساسات بر رفتار متمرکز است.

ارتباط بین اختلال اتیسم و اختلال نقص توجه و بیش فعالی

ارتباط بین اختلال اتیسم و اختلال نقص توجه و بیش فعالی

قبل از تشخیص اختلال نقص توجه و بیش فعالی، لازم است بدانید که چگونه اختلال نقص توجه و بیش فعالی و اتیسم می توانند اشتباه گرفته شوند و بفهمید که چه زمانی با هم همپوشانی و ارتباط دارند.

اختلالات زبان در کودکان رو بیشتر بشناسید

اختلالات زبان در کودکان رو بیشتر بشناسید

برخی از کودکان در درک صحبت ها و گفتار دچار مشکل هستند آنها ممکن است همزمان با سایر کودکان به نقاط عطف زبان تسلط پیدا نکنند ، و این ممکن است نشانه تأخیر یا اختلالات زبان یا گفتار باشد.

زندگی یک بزرگسال مبتلا به فلج مغزی

زندگی یک بزرگسال مبتلا به فلج مغزی

علائم بزرگسالان مبتلا به فلج مغزی، اغلب به نوع CP آنها و همچنین شدت آن بستگی دارد. برخی از اشکال فلج مغزی ، مانند فلج مغزی اسپاستیک ، باعث سفتی عضلات ، رفلکس های شدید و حرکات غیرطبیعی در هنگام راه رفتن یا تلاش برای حرکت می شوند.

آنچه باید در مورد سندرم رت بدانید

آنچه باید در مورد سندرم رت بدانید

سندرم رت (Rett syndrome) یک اختلال عصبی نادر و شدید است که بیشتر دختران را درگیر می کند. این بیماری معمولاً در دو سال اول زندگی تشخیص داده می شود. تشخیص سندرم رت در کودک می تواند برای والدین بسیار نگران کننده باشد.

مونوپلژی چیست و چگونه بر بدن شما تأثیر می گذارد؟

مونوپلژی چیست و چگونه بر بدن شما تأثیر می گذارد؟

مونوپلژی (فلج تک اندام) نوعی فلج است که روی یک اندام ، اغلب یک دست تأثیر می گذارد ، اما می تواند یکی از پاهای شما را نیز درگیر کند. گاهی اوقات می تواند یک مشکل موقتی باشد ، اما در سایر موارد می تواند دائمی باشد.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید