کلینیک جامع توانبخشی رسش
دکتر داریوش نیکبخت
دکتر داریوش نیکبخت ۰۲۱۶۶۰۱۳۲۸۲
کاردرمانی برای بیماران ام‌اس - مزایا و روند درمان خدمات کلینیک رسش

کاردرمانی برای بیماران ام‌اس - مزایا و روند درمان

داریوش نیکبخت
نویسنده: داریوش نیکبخت
انتشار : ۰۱ آبان ۱۴۰۲

بیماری ام‌اس یکی از شایع‌ترین بیماری‌های دوران جوانی است که توسط سیستم ایمنی خود فرد که وظیفه ایمن نگه داشتن بدن انسان را برعهده دارد، ایجاد می‌شود. درمان این بیماری در حال حاضر به‌طور کامل امکان‌پذیر نیست. ام اس علائم مختلفی ایجاد می کند. خوشبختانه ، اگر مبتلا به ام اس هستید ، روشهایی وجود دارد که بتوانبد نحوه کنار آمدن با تشخیص و تغییر بدن خود را بیاموزید و زندگی قوی تر ، سالم تر رضایت بخش تری داشته باشید. یکی از راههای دستیابی به این هدف ، کاردرمانی است.

 

کاردرمانی چیست؟

کاردرمانی (OT) حرفه ای مراقبتی بهداشتی است که به افراد دارای نیازهای خاص کمک میکند به طور مستقل ترو مفیدرتری زندگی کنند.

کاردرمانی شبیه به فیزیوتراپی است ، اما چند تفاوت اساسی بین آنها وجود دارد. در حالی که فیزیوتراپی روی قدرت کلی ، دامنه حرکت مفاصل ، هماهنگی و مهارت های حرکتی تمرکز می کند، کاردرمانی به شما کمک می کند تا فعالیت های روزمره را با استقلال بیشتر انجام دهید.

حتما بخوانید: تفاوت بین فیزیوتراپی و کار درمانی

متخصصین کاردرمانی با وجود ناتوانی یا بیماری افراد به زندگی بهتر آنها کمک می کنند. آنها این امکان را با بهبود مهارتهای لازم آنها برای انجام کارهای روزمره یا یافتن راههای جایگزین برای انجام آنها میسر می کنند.

ام‌اس

مولتیپل اسکلروزیس یا ام‌اس (MS) بیماری خودایمنی مزمنی است که به پوشش محافظ روی اعصاب حمله می‌کند. این حملات به پوششی که میلین نامیده می‌شود، آسیب می‌زنند و آن را تجزیه می‌کنند. با از بین رفتن میلین (ساختاری چربی‌مانند که دور سلول‌های عصبی را می‌پوشاند و در افزایش سرعت هدایت و انتقال پیام‌رسانی و تغذیه سلول‌های عصبی نقش دارد)، ارتباط بین مغز و بدن بیمار قطع می‌شود. درنهایت، ام‌اس به خود اعصاب آسیب می‌رساند و آن‌ها را از بین می‌برد. این آسیب قابل‌جبران نیست.

 

ام‌اس

 

ام‌اس علائم و نشانه‌های مختلفی را ایجاد می‌کند. علائمی که بیمار تجربه می‌کند بسته به به میزان آسیب وارده به اعصاب و نوع اعصاب آسیب‌دیده متغیر هستند. نوع ام‌اس مشخص می‌کند علائم با چه سرعتی پیشرفت می‌کنند.

 

چگونه کاردرمانی به بیماران مبتلا به ام‌اس کمک می‌کند؟

کاردرمانگر به بیمار مبتلا به ام‌اس کمک می‌کند با وجود ناتوانی و بیماری، زندگی راحتی داشته باشد. او با توسعه مهارت‌های فردی بیمار، انجام فعالیت‌های روزمره را برای او آسان می‌کند و همچنین خودمراقبتی را به او آموزش می‌دهد. به‌طور کلی، کاردرمانگر با ارائه راهکارهای مختلف درمورد موارد ذیل، به افراد مبتلا به ام‌اس کمک می‌کند:

 

چگونه کاردرمانی به بیماران ام اس کمک میکند

 

کمک به انجام فعالیت‌های روزمره

یکی از اهداف اصلی کاردرمانی، کمک به بیمار مبتلا به ام‌اس برای داشتن یک زندگی مستقل است. هنگامی که مبتلا به ام‌اس هستید، حتی فعالیت‌های معمولی نیز می‌تواند چالش‌برانگیز باشند. کاردرمانگر ابزارهایی را که برای انجام وظایف روزانه نیاز دارید، در اختیار شما قرار می‌دهد. برخی از وظایف روزانه شامل حمام کردن،‌ استفاده از دستشویی، کار کردن، مصرف داروها،‌ رانندگی،‌ لباس پوشیدن،‌ غذا خوردن، لباس شستن و ... می‌باشند.

کمک به انجام فعالیت‌های روزمره زمانی مهم است که علائم ام‌اس بر حافظه، تمرکز و سازمان‌دهی شما تأثیر بگذارند یا باعث شوند دائماً احساس خستگی کنید.

 

آموزش روش حفظ انرژی

یکی از بزرگ‌ترین چالش‌ها برای افراد مبتلا به ام‌اس ذخیره انرژی است. درصورت ابتلا به ام‌اس، ورزش کردن یا خستگی جسمانی باعث کاهش انرژی و تشدید علائم بیمار می‌شوند.

کاردرمانگران می‌توانند به افراد مبتلا به ام‌اس روش ذخیره انرژی را آموزش دهند. آن‌ها می‌توانند ابزارها و تکنیک‌هایی به بیمار معرفی کنند که باعث تسهیل کارها و کاهش فشار کاری می‌شوند. از تکنیک‌های حفظ انرژی در کاردرمانی ام‌اس می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پرهیز از ایستادن و راه رفتن طولانی‌مدت و استراحت قبل از احساس خستگی
  • محول کردن فعالیت‌های مهم به صبح
  • خنک نگه داشتن بدن (ازطریق حمام کردن،‌ پوشیدن لباس‌های خنک و ...)
  • انجام فعالیت‌ها به‌صورت نشسته

 

 

استفاده از وسایل کمکی تطبیقی در محل کار، مدرسه و خانه

یکی از مهم‌ترین وظایف یک کاردرمانگر، ارزیابی نحوه تعامل بیمار مبتلا به ام‌اس با محیط کار، مدرسه و خانه است. او می‌تواند راه‌هایی را برای بهبود این تعاملات بر اساس نیازهای شخصی بیمار شناسایی کند.

صدها فناوری و ابزارهای تطبیقی یا کمکی مختلف برای ارتقای استقلال فرد مبتلا به ام‌اس وجود دارند. کاردرمانگر می‌تواند بهترین ابزار را به بیمار معرفی کند.

نمونه‌هایی از وسایل کمکی تطبیقی و کمکی برای افراد مبتلا به ام‌اس عبارت‌اند از:

  • ویلچر، عصا و واکر
  • تجهیزات مورد استفاده در حمام، مانند میله‌هایی برای جلوگیری از سقوط
  • دستگاه‌هایی که باعث بهبود رانندگی می‌شوند
  • ظروف سنگین برای جلوگیری از لرزش
  • ابزارهایی برای برداشتن وسایل از روی زمین
  • وسایل کمکی خواندن و نوشتن
  • نرم‌افزار صفحه‌خوان

 

بهبود قدرت و هماهنگی

بسیاری از افراد مبتلا به ام‌اس قدرت یا هماهنگی دست‌ها را از دست می‌دهند. این مسئله باعث می‌شود حتی ساده‌ترین کارها، مانند بستن دکمه‌های پیراهن،‌ نیز دشوار شود. کاردرمانگر می‌تواند تمریناتی برای بهبود قدرت و دامنه حرکتی دستان بیمار مبتلا به ام‌اس آموزش دهد. نمونه‌ای از حرکات کاردرمانی برای بیمار مبتلا به ام‌اس در ادامه ذکر شده‌اند:

  • ایروبیک
  • دوچرخه ثابت
  • شنای آب سرد یا ولرم
  • تمرینات ایستادن با استفاده از وسایل کمکی
  • تمرینات مختلف با کش‌های ورزشی

کاردرمانگر همچنین آموزش‌هایی درباره فناوری‌های تطبیقی موجود برای کمک به رفع نیازهای بیمار و غلبه بر کمبود قدرت دست ارائه می‌کند.

 

توانبخشی شناختی

توانبخشی شناختی برای بهبود عملکرد شناختی بیمار استفاده می‌شود. بازی‌های حافظه یا تکنیک‌های داستان‌های آموزشی، که اطلاعات مهمی ارائه می‌کنند، باعث یادآوری حقایق می‌شوند. درمانگر نقاط ضعف ذهنی بیمار را شناسایی می‌کند و تمریناتی برای بهبود آن‌ها پیشنهاد می‌دهد. به‌علاوه، بیمار را ازنظر مسائل مربوط به حافظه، تمرکز یا حل مسئله ارزیابی می‌کند.

 

مزایای کاردرمانی برای ام‌اس

در طول دوره بیماری، علائم مختلف ام‌اس می‌توانند تغییرات غیرقابل‌ پیش‌بینی زیادی را در بدن و توانایی‌های بیمار ایجاد کنند. کاردرمانی به بیمار کمک می‌کند تا هر علامت جدید را به‌گونه‌ای مدیریت کند که برای بدن و موقعیت او منطقی باشد. کاردرمانگر به ارزیابی فرد مبتلا به ام‌اس می‌پردازد و به مدیریت علائم او کمک می‌کند تا استقلال خود را حفظ کند و قادر به ادامه زندگی باشد. هدف کاردرمانی حفظ کیفیت زندگی بیمار، بهبود عملکرد او در محل کار، تقویت عضلات، افزایش سطح انرژی و کمک به مشکلات حافظه و تفکر است.

 حتما بخوانید: کاردرمانی پارکینسون چیست و چگونه انجام میشود؟

 

چگونه یک متخصص کاردرمانی پیدا کنیم

در مورد مراجعه به یک متخصص کاردرمانی با پزشک خود صحبت کنید.

اگر اخیراً تشخیص داده شده اید

در اولین بازدید شما ، متخصص کاردرمانی برای تعیین یک سطح پایه از توانایی های شما امتحانی را انجام می دهد. این به آنها کمک می کند محدودیت های شما را بدانند.

سپس ، متخصص کاردرمانی می تواند به منزل و محل کار شما مراجعه کند تا از محیط شما آگاهی پیدا کند. این به درمانگر اجازه می دهد تا نیازهای خاص شما را ارزیابی کند و راه هایی را برای بهبود دسترسی و تحرک شما پیشنهاد کند.

با در نظر گرفتن همه این موارد ، شما و درمانگر شروع به همکاری با یکدیگر می کنید تا هرچه سریع تر تکنیک ها و راهکارهایی را برای افزایش استقلال شما پیاده کنید.

اگر مبتلا به ام اس پیشرفته هستید

بیمارانی که چندین سال است به این بیماری مبتلا شده اند ممکن است به دلیل پیشرفت بیماری برخی از توانایی ها را از دست داده باشند. اما هنوز هم مراجعه به یک متخصص کاردرمانی مهم است.

حفظ انرژی بیشتر و بیشتر مهم می شود ، به خصوص با پیشرفت بیماری. یک متخصص کاردرمانی می تواند به شما کمک میکند استقلال خود را حفظ کنید بدون اینکه آسیب بیشتری به بدن خود وارد کنید.

تصمیم گیری در مورد نیاز به کاردرمانی

همه افراد مبتلا به ام اس به یک متخصص کاردرمانی احتیاج نخواهند داشت. اگر بیماری ام اس شما علائم زیر را دارد با پزشک خود برای مراجعه به کاردرمان مشورت کنید:

  • بر توانایی شما در انجام کارهای روزانه یا مراقبت بهینه از خود تأثیر می گذارد
  • کارآمد بودن در محل کار یا مدرسه را برای شما دشوار می کند
  • از لذت بردن شما از سرگرمی ئ اوقات فراغت جلوگیری می کند

خدمات کلینیک توانبخشی رسش

بیماری ام‌اس مشکلی مغزی و نخاعی است. این بیماری می‌تواند علائم مختلفی در بیمار ایجاد کند. در اکثر موارد، در ابتدا علائم بیماری ام‌اس به صورت متناوب ایجاد شده و برطرف می‌شوند. با گذشت زمان،‌ بعضی از این علائم ماندگار شده و باعث ناتوانی بیمار می‌شوند. هر چند هیچ درمان مشخصی برای این بیماری وجود ندارد،‌ داروها و درمان‌های مختلف ازجمله کاردرمانی می‌توانند تعداد دفعات عود بیماری و ناتوانی‌های مربوط به آن را کاهش دهند. در این راستا،‌ کلینیک توانبخشی رسش با کمک کادر حرفه‌ای و دلسوز خود، به خدمت‌رسانی درزمینه کاردرمانی مشغول است. این مرکز با تشکیل جلسات درمانی به ارتقاء سلامت بیماران مبتلا به ام‌اس کمک می‌کند. بنابراین در صورتی که مبتلا به ام‌اس هستید با کلینیک رسش تماس بگیرید و در جلسات کاردرمانی ما شرکت کنید.

 

منابع:

healthline.com

verywellhealth.com


اشتراک

مطالب مشابه

بازی درمانی

بازی درمانی

بازی درمانی (Play Therapy) نوعی از درمان است که عمدتا برای کودکان استفاده می شود.به این دلیل که کودکان ممکن است نتوانند احساسات خود را پردازش کنند یا مشکلاتشان را برای والدین یا بزرگسالان دیگر بیان کنند.

توانبخشی از راه دور

توانبخشی از راه دور

توانبخشی از راه دور که با نام تله ریهب (Tele-Rehabilitation) نیز شناخته می شود توسط متخصصانی انجام می شود که با استفاده از این فناوری راحت هستند.

تست هوش استفورد بینه و وکسلر

تست هوش استفورد بینه و وکسلر

علاقه به هوش به هزاران سال پیش برمی گردد. اما اولینتست هوش(IQ) زمانی ابداع شد که آلفرد بینه ، روانشناس ، مأمور تشخیص دانش آموزانی شد که به کمک آموزشی نیاز داشتند. اگرچه این روش محدودیت های خود را دارد و مشابه های زیادی دارد که از اندازه گیری های سختگیرانه کمتری استفاده می کنند ، تست هوش بینه به عنوان روشی برای مقایسه هوش در سراسر جهان شناخته شده است.

کار درمانی ذهنی

کار درمانی ذهنی

کار درمانی ریشه در بهداشت روان دارد. کاردرمانی ذهنی به کودکانی که به دلیل اختلالات مختلف، در مراحل رشدی و نقاط عطف رشدی تاخیر داشته اند کمک می کند تا حداکثر توانایی را کسب کرده و اختلاف سن رشدی و تقویمی خود را به حداقل برسانند.

گفتاردرمانی

گفتاردرمانی

گفتاردرمانی ارزیابی و درمان مشکلات ارتباطی و اختلالات گفتاری است. این کار توسط آسیب شناسان گفتار زبان (SLP) انجام می شود که اغلب از آنها به عنوان گفتاردرمانگر یاد می شود.

اختلالات یادگیری در کودکان

اختلالات یادگیری در کودکان

آیا کودک شما در مدرسه مشکل دارد، از خواندن با صدای بلند ، نوشتن مقاله یا سر و کله زدن با ریاضیات می ترسد؟ در اینجا میخواهیم نحوه شناخت انواع مختلف اختلالات یادگیری و علائم آنها را به شما بگوییم.

کاردرمانی جسمی

کاردرمانی جسمی

در کاردرمانی جسمی به شما می آموزد چگونه با شرایط سازگار شوید. این نوع درمان می تواند به شما کمک کند تا بتوانید هر نوع فعالیتی را در مدرسه ، محل کار یا خانه خود انجام دهید. یاد می گیرید که در صورت نیاز به ابزار ها، چطور از آنها استفاده کنید...

موسیقی درمانی

موسیقی درمانی

صوت درمانی یا موسیقی درمانی از فواید موسیقی برای بهبود سلامت جسمی و عاطفی و آرامش استفاده می کند. شخصی که تحت درمان قرار می گیرد ، تحت نظارت و تجربه یک متخصص آموزش دیده قرار می گیرد.

اتاق حسی

اتاق حسی

یک فضای آرام و با نور ملایم را که پر از چراغهای جذاب ، صداهای آرامبخش و تابهای نرم و راحت است ، تصور کنید. مانند یک زمین بازی است اما به جای سوزاندن انرژی اضافی ، برای استراحت در نظر گرفته شده است. این یک اتاق حسی یا محیط چند حسی است.

کاردرمانی کودکان -  آیا فرزندم به کاردرمانی نیاز دارد؟

کاردرمانی کودکان - آیا فرزندم به کاردرمانی نیاز دارد؟

در کاردمانی کودکان ، ما با هم یک برنامه مداخله فردی ایجاد می کنیم تا فرزند شما بتواند از پتانسیل کامل خود استفاده کند. ما به منظور بهبود کیفیت زندگی فرزندان شما، درمان را به صورت تک به تک ، گروهی، با هدایت والدین ، پشتیبانی در خانه و مدرسه و همچنین کارگاه های آموزشی برای والدین و معلمین ارائه می دهیم.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

    سوال خود را از ما بپرسید